Saturday, June 6, 2009

Google Wave - real-time komunikační a kolaborační vlna

Google opět dokázal, že inovace umí. Vývojáři kolem bratrů Larse a Jense Rasumussenu (tvůrci Google Maps) koncem května na konferenci Google I/O 2009 představili "early developer preview" nové platformy Google Wave.

Již dlouho se mluví o integraci komunikačních kanálů. Protokol XMPP nám dovolil integrovat vertikálně různé platformy. Např. v oblasti IM máme nástroje pro integraci platforem jako ICQ, MSN, Gchat, Y!IM apod. Ve směru horizontálním jsme možná schopni nanejvíš agregace. Dokážeme agregovat data z různých komunikačních zdrojů jako např. email, blogy (RSS), micro-blogy (twitter) v rámci jednoho nástroje. Doteď jsme již ale nedokázali jednotlivé komunikační modely provázat.

Google Wave nás to naučí.

Google Wave přichází s modelem vlny, která integruje komunikační vstupy a paradigmata z různých platforem (email, blog, micro-blog, IM, wiki). K tomu přidává navíc časové rozlišení - každou vlnu lze zpětně reprodukovat, tj. "přehrát" její postupnou evoluci.

V základech se změní styl, jakým začneme přistupovat k emailům. Aplikací wiki kolaboračních principů se z emailů stávají živé dokumenty. Prostorová historie změn (emailové vlákna na základě řetězce RE: a FW:) se mění na časovou historii nad jedním zdrojem/dokumentem.

Změna stylu online komunikace je sama o sobě velice zajímavý krok, který otřese zažitým paradigmatem emailové komunikace.

Co mne ale vzrušuje víc je pocit, že Google Wave nás naučí a přinese sebou mnohem víc...


No comments: