Thursday, September 6, 2007

Idea Virus

Stává se nám to často. Dostaneme zajímavý nápad nebo myšlenku ale zrovna na ní není čas nebo vhodná doba. Zaparkujeme ji. Občas se připomene nebo jí sami oprášíme, zamyslíme se "Co kdyby.." a opět na čas uložíme k ledu. Do fronty. "Až nastane čas...", říkáme si.

A co když nikdy nenastane? Nestali jsme se nechtěně kriminálníkem zabijákem? Příjem této myšlenky nás obohatil. A my jí pohltili a nepustili dál.

Jak vznikají nápady? Jsou výsledkem myšlenkového pochodu jako reakce na vnější podněty? Stává se nám to každému. Něco přečteme a zamyslíme se. Jsme svědkem události a zamyslíme se. Jsme aktérem příhody a zamyslíme se. Produkujeme myšlenky nové, nebo zdokonalujeme nápady anebo jenom absorbujeme myšlenky přijímané. Není celé toto úsilí zbytečné, když se o náš produkt nepodělíme?

Myšlenky, které jen tak sedí někde v koutě jsou bezcenné. Ale podaří-li se nám myšlenku rozpochodovat, necháme-li jí růst a nakazíme-li jí každého, kdo s ní příjde do styku - stává se z naší myšlenky virus se vším všudy. S možností "samovolného" šíření. S možností nekontrolovatelného růstu v epidemii.

Myšlenky jsou hnací silou ekonomiky. Myšlenky dopomáhají mnohým k bohatství. Dokážou rozhýbat a měnit svět. Možná nevíme, jak nejlépe organizovat produkci nápadů a myšlení. Ale podaří-li se nám když ostatní naší myšlenku přijmou, ztotožní se s jejím obsahem a v té či oné podobě s ní začnou pracovat, máme vyhráno. Třeba jsme získali ve finanční rovině. Nebo jsme získali moc či možnost změnit svět.

* V textu byly použity a rozpochodovány myšlenky marketéra a autora Seth Godina.

No comments: