Saturday, October 22, 2011

Věděli jste že o vás ví

Mohl bych začít dotazníkem, zda-li jste fanouškem iPhone nebo Androidu. Nebo jiné smartphone platformy. Není potřeba.

Bez ohledu na platformu o nás ví víc než si myslíme.

Pamatujete si, co všechno při instalaci mobilní aplikace akceptujete? A možná to i víte a vědomě akceptujete, že aplikace bude mít k dispozici informaci o vašem tel. čísle, lokalitě výskytu apod. Ale to je jenom polovina pravdy. Co nevíte je, s kým se aplikace o tyto cenné údaje o nás dělí. WSJ (a.k.a. The Wall Street Journal) zanalyzoval pár vysoce populárních mobilních aplikací. Výsledek je šokující.

Co s tím?
Bez nějakého principu politiky soukromí se do budoucna neobejdeme. Zájem o to by měli mít hlavně Apple a Google. Nebo měli? Jejich mobilní platformy stoupají v popularitě, počet dostupných aplikací o to víc. Proč by to řešili?

Nejspíš by stačilo, aby začal jeden z nich a vyprovokoval konkurenci. Bude to Google s jejich "Don't be evil"? Nebo Microsoft když teď jejich OS platforma dostává dalšího konkurenta (Chrome OS, ale to je jiné téma) a zatím nenašel správný recept na větší otevření "mobilních oken" světu? A co na to Steve Jobs se striktní politikou AppStore?

A možná vítr zafouká ze strany Esetů, Symanteců, Avastů a jim podobných ve formě mobilních firewallů a security platforem.

Do té doby alespoň víme, co jsme nevěděli, kdo že o nás co ví: WSJ - What They Know - Mobile.

No comments: